Potatisodling
Det odlas totalt cirka 22.000 ha potatis i Sverige för flera olika ändamål, bland annat:
- Matpotatis
- Stärkelsepotatis
- Utsädespotatis.
Viktigt för en hälsosam kost
Tillagade med lite fett är potatis mycket lämpliga för en medveten kost. Potatis är relativt låga i mängd kalorier, har en betydande nivå av mineraler och är rika på vitaminer. Potatis en bra källa till C-vitamin - 17 mg per 100 gram.
Utmaningar med potatisodling
Se upp med Alternaria och Phytophthora i din odling.
För närvarande förekommer Alternaria i varierande omfattning inom odlingsområdet. Den kan orsaka signifikanta skördeförluster. Av Alternaria finns två patogener som skiljer sig åt: Alternaria solani och Alternaria alternata. Bekämpning av denna bladsjukdom ger bäst effekt genom förebyggande åtgärder.
Vid angrepp av Phytophthora (bladmögel) kan man ta hjälp av prognosmodeller baserade på väderdata. Det är dock viktigt att besöka sina fält för att ha koll på eventuella angrepp och sätta in rätt behandlingsstrategi.
Växtskydd
Ogräs
Potatis konkurrerar dåligt mot ogräs, så det är viktigt att säkerställa en effektiv ogräsbehandling i potatisen. Vissa besvärliga ogräs som exempelvis kvickrot, gråbo, åkerfräken, tistel mm. bör bekämpas i växtföljden innan potatisen sätts.
Sjukdomar
En bra skydd mot speciellt potatisbladmögel är självklart, eftersom det snabbt kan förstöra en potatisgröda. Det kräver planering och bör påbörjas snarast efter prognos och varning- och eller upptäckt i fältet. Andra sjukdomar som potatisbladfläck, bakteriesjukdomar och angrepp av cystnematoder kan också åtgärdas med rätt insats. Beroende på vilken typ av potatis som odlas och hur länge potatisen ska fortsätta växa, kommer det att finnas behov av upprepad behandling främst mot potatisbladmögel och Alternaria. Viktigt att hålla koll på sin odling och följa de råd som finns tillgängliga.
Skörd
Nedvisning
Beroende på vilken typ av potatisgröda man odlar finns det olika krav för skörd och avdödning. Generellt sett avdödas potatisen när den har nått rätt storlek eller torrsubstansnivå, vilket beror på användningsändamålet. Generellt sett är det viktigt att potatisen först avdödas när en naturlig mognad av växten pågår, eftersom det annars kan vara svårt att stoppa växtens tillväxt.
Upptagning och lagring
Skörden bör utföras i torrt väder och potatis som ska lagras måste torkas och förvaras torrt omedelbart. Potatis tål inte frost eftersom den då blir söt. En god regel är att potatisen ska vara torr inom 24 timmar.